Четвъртък, 26 Октомври 2017 06:14

История

През далечната 1912 година село Осеново се освобождава от  османско иго. Дотогава в селото е съществувало само религиозно училище. Същото се е водело от ходжа в джамията. По данни на държавен архив, българско училище се открива веднага след освобождаването на селото  през 1912 година.

            Първият учител е Благой Петков от с. Градево. За провеждане на занятията тогава се използва сградата на джамията. Той успял да постави здрави основи за бъдещото доизграждане на учебното дело от учители и общественици. След него тук учителствуват:

·         Христо Костадинов Киров от гр. Разлог

·         Христо Владимиров Икономов от гр. Дупница

·         Мара Христова Икономова от гр. Радомир

·         Йоне Михайлов Вучков от с. Ветрен

·         Николай Куколев и много други.

             От ревизионната книга на училището е видно, че при инспектиране на училището на 15 и 16 април 1927 година е извършена проверка на Христо Киров по четене в първо отделение и  на Хюсейн Сюлейманов - преподавател по корана. Инспектиращият инспектор препоръчва: ” Да се вземат сериозни мерки за построяване на ново училищно здание, защото сега джамията служи за училище. Ще се направят постъпки за закриване на училището, ако до 01.09.1927година не се построи ново училищно помещение”. С доброволен и задружен труд на населението на село Осеново новата училищна сграда е построена и тя отваря врати през учебната 1927/1928 година. През учебната 1948/1949 година се въвежда V клас. Последователно училището се превръща в основно до VІІ клас през 1951/1952 учебна година.

            През учебната 1967/1968 година се въвежда VІІІ клас. През тази учебна година за учениците на училището в село Долно Осеново отваря врати нова училищна сграда с 15 класни стаи. Същата сграда се използва и до днес. Патрон на училището е Отец Паисий. През 2004 година училището се преименува на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

 

 

              През учебната 2017/2018 година училището е със сменен статут на Обединено училище. В училището учениците имат възможността да се обучават в Първи гимназиален етап.

ОбУ,,Св.П.Хилендарски'' се намира в с. Долно Осеново, община Симитли. Училището е основано през 1910 г., като начално, а от 1967 г. става основно.

Please publish modules in offcanvas position.