Сряда, 22 Юни 2022 10:24

Информация за родители

 БЮЛЕТИН ЗА БЕЗОПАСТНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

 

 

УВАЖАЕМИ КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИ, УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

 

ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Долно Осеново Ви уведомява, че дейностите по приемането на ученици след завършено основно образование в неспециализирани училища за учебната 2022/2023 година (съгласно Наредба №10/ 01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование) започват.

За Ваше улеснение Ви обръщаме внимание върху някои основни моменти от кампанията: Националното външно оценяване в VII клас се провежда по реда на Наредба № 11/

01.09.2016 г. на МОН за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

Приемът на ученици след завършено основно образование се осъществява по реда на Наредба № 10/01.09.2016 г. на МОН за организация на дейностите в училищното образование.

Актуална информация относно реализиране на тези дейности в  училищата от област Благоевград може  да намерите на сайта на РУО – Благоевград.

 

За изпитите:

1.  Националните външни оценявания (НВО) са, както следва:

ü  по български език и литература (БЕЛ) – на 14.06.2022 г.

ü  математика – на 16.06.2022 г.

ü  чужд език (по желание на ученика) – на 17.06.2022 г.

 

Изпитите се провеждат в училището, където се обучава ученикът в VII клас. Начало на изпитите 10,00 ч. Учениците следва да се явят с документ за самоличност /ученическа лична карта/ не по-късно от 09,30 ч. На изпитите учениците пишат с черен химикал.

За явяването на изпитите по БЕЛ и математика не се подават заявления.

2.  Изпити за проверка на способностите са, както следва:

ü  изобразително изкуство – на 21 юни 2022г.

ü  музика – на 22 юни 2022 г.;

ü  спорт – на 23-24 юни 2022 г. вкл.

На тези изпити се явяват само ученици, които са заявили това. Заявления за явяване на изпитите за проверка на способностите се подават в училището, в което се обучава ученикът. Срокът за подаване е 26-27 май 2022 г.

Служебните бележки, удостоверяващи мястото за явяване на НВО, ще съдържат и информация за мястото за полагане на изпитите за проверка на способностите по изобразително изкуство, музика и спорт за всеки кандидат, който е подал заявление.

Обръщаме внимание, че с резултатите от тези изпити не може да се кандидатства в спортни училища и в училища по изкуствата и културата. Информация за реда и условията за кандидатстване в тези училища следва да потърсите в конкретните училища.

3.  Резултатите от положените изпити ще бъдат обявени до 28 юни 2022 г.

4.  Балообразуване

С решение на Педагогическия съвет на всяко училище се определя балообразуването на съответните паралелки.

Съгласночл.57,ал.2отНаредба№10/01.09.2016г.наминистъранаобразованиетоинауката заорганизация на дейностите вучилищнотообразованиепо решение на педагогическиясъветкатоелементотбалообразуванетоможедабъдевключениобщиятбройточки,приравнендо100,отрезултатите,получениотолимпиадии/илисъстезанияоткалендаранаМОН,поучебнипредмети,покоитонесепровежданационалновъншнооценяванепрезсъответнатаучебнагодина.

При класиране учениците с равен бал се приемат, дори ако надхвърлят максималния брой ученици за паралелката. Съгласно чл. 59 от същата наредба обаче, балът се счита за равен, когато са абсолютно равни следните показатели:

-  сбора от резултатите от националното външно оценяване;

-  сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки;

-   средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки.

Ако по един от показателите има разлика, в дадената паралелка се класира ученикът с по- високия показател.

Цялата необходима информация относно оценки, в т.ч. и от олимпиади и състезания, ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране. Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране. Това не е пречка за попълване и подаване на заявление.

За процеса на кандидатстване и класиране

1.  Първи етап

Подаване на заявления за участие от 05.07.2022 г. до 07.07.2022 г. само по електронен път.

Това може да стане:

ü    без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието;

ü    със съдействие на училището, в което ученикът завършва VII клас през профила на ученика в рамките на работния ден;

ü    със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО – Благоевград, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа за прием и индивидуален код за достъп. С него може да се кандидатства във всички региони на страната, като от падащото меню се избере желания регион, в случая Благоевград. Така ще могат да се посочат училища с държавен план-прием в конкретния избран регион.

За професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

При класиране се започва винаги от желанието в позиция №1 и ученикът се класира на най- предната позицията, за която му стига бала. Това е регламентирано в чл. 56, ал. 4 от Наредба № 10/ 01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, където е указано, че учениците участват в класирането според бала и желанията, посочени в заявлението за кандидатстване, по низходящ ред.

Няма ограничение в броя на вписаните желания. Важно е обаче да се впишат и такива, които са съизмерими с бала на ученика, за да има шанс да бъде класиран. Ако бъдат вписани само паралелки, които традиционно са с много висок бал, има голяма вероятност ученикът да не бъде класиран поради недостатъчен бал.

Обръщаме внимание, че минималният и максималният бал на всяка паралелка не е постоянна величина. Тези показатели се формират от бала на учениците, класирани в дадената паралелка към даден етап в дадена кампания. Баловете от минали години може да са ориентир, но няма гаранция, че ще бъдат същите и тази година.

2.  Втори етап

След излизане на резултатите от първи етап на класиране, ако ученик е класиран на първо желание има две възможности: да се запише или да се откаже, т.е. да не се запише.

Ученик, класиран на второ или последващо свое желание има три възможности: да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране или да не се запише.

Заявлението за участие във втори етап на класиране се подава в училището, в което ученикът е класиран на първи етап. Не подават заявление тези ученици, които не са класирани никъде – те участват автоматично във втори етап.

Ако подаде заявление за участие във втори етап на класиране, ученикът може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Желания не се пренареждат.

Класираните ученици се записват в училището или губят мястото, на което са класирани. Нямат избор между мястото от първи етап и мястото от втори етап. В този смисъл мястото не се

„пази“, но е гарантирано, че ученикът не може да бъде класиран на последващо желание.

3.  Трети етап

В трети етап могат да участват ученици, които в електронната платформа имат статус

„незаписан“, т.е. които до момента не са класирани и записани, както и тези, които се отпишат като изтеглят своите документи. Ако ученик е записан, независимо в коя област, няма как да подаде заявление.

Подава се заявление като на първи етап. В заявлението могат да се впишат само паралелки, за които има обявени свободни места. Заявлението може да се подаде в училище-гнездо или през личния профил на ученика. При изтегляне на документи мястото на ученика не се запазва.

4.  Четвърти етап

Попълването на свободните места след трети етап на класиране е по график, утвърден от директора на приемащото училище и следва да се осъществи в периода от 04.08.2022 г. до 10.09.2022 г. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища, където се извършват подаването на документи и класирането.

Учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора, оригинала на свидетелството за завършено основно образование и медицинско свидетелство за здравословното им състояние за прием в професионални паралелки и профил „Физическо възпитание и спорт“.

Документи може да се подадат в неограничен брой училища.

5.  Записване

Съгласно изискванията на чл. 72 от Наредба 10/01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, класираните ученици се записват в VIII клас в съответното училище, като подават следните документи:

ü   заявление до директора;

ü   оригинал на свидетелство за основно образование или на удостоверението за признато основно образование - за учениците от училища на чужди държави, подали в срок до 10.01.2022 г. заявление за полагане на НВО.

ü   оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища.

Според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните /над 14-годишна възраст/ - от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието. Това предопределя и необходимостта от присъствието на ученика. Във всички формуляри се изисква както подпис на родителя, така и на ученика.

6.  Над утвърдения държавен план-прием може да се приемат (съгласно чл. 60 от Наредба

№ 10/01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование):

ü   близнаци в паралелката, в която един от тях е приет по реда и условията за приемане на ученици в VІІІ клас;

ü   ученик с двама починали родители при заявено от него желание, ако успешно е завършил основно образование в годината на кандидатстването или е не по-възрастен от 17 години, навършвани в годината на кандидатстване.

Пожелалите да се възползват от това право следва да представят в срок до 09.09.2022 г.:

ü   Документите (актовете за раждане) на близнаците – в приемащото училище при записване.

ü   Документите на ученици с двама починали родители (заявление за кандидатстване с посочено желание; документ, удостоверяващ статута на ученика; копие на свидетелство за завършено основно образование и копие на медицинско свидетелство при кандидатстване за специалности от професии или профил „Физическо възпитание и спорт“) – в РУО – Благоевград.

7.  Насочване и записване на ученици с хронични заболявания, физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности, които са на качествена оценка

Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО (които са на качествена оценка), от домове за деца, лишени от родителска грижа и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства разглежда подадените от 03.05.2022 г. до 20.05.2022 г. документи и насочва тези ученици преди началото на кампанията по прием на ученици в VIII клас. Насочените ученици не са над утвърдения план-прием.

Насочването е по списъци с подходящи за съответното заболяване специалности от професии и/или профили, утвърдени от министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката.

Списък на заболяванията, както и информация за работата на комисията, ще бъде публикувана своевременно на сайта на РУО – Благоевград.

 

Още веднъж обръщаме внимание, че коректна и актуална информация относно реализиране на дейностите по прием на ученици в столичните училища може да намерите на сайта на РУО – Благоевград.

За Ваше улеснение прилагаме и график на дейностите, изготвен въз основа на заповедите на министъра на образованието и науката.

 

ОбУ,,Св.П.Хилендарски'' се намира в с. Долно Осеново, община Симитли. Училището е основано през 1910 г., като начално, а от 1967 г. става основно.

Please publish modules in offcanvas position.