Вторник, 26 Април 2022 10:35

Обява за родителите

Уважаеми родители,

 

Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ изпълнява проект „Знам, че мога’’ по договор за безвъзмездна финансова помощ BG05M2OP001-3.016- 002  по процедура BG05M2OP001-3.016 МИГ „Струма - Симитли, Кресна и Струмяни" мярка 3.9ii „Интеграция чрез образование” по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 в изпълнение на подхода „Водено от общностите местно развитие“, който предстои да бъде подписан и от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ – Изпълнителна агенция „Програма за образование“ към МОН;

Проектът „Знам, че мога“ с номер BG05M2OP001-3.016-0002 е на стойност 195532, 24 лева и включва основни дейности

 Дейност 1: „Профилиране, осигуряване на психологическа подкрепа и насочване към подходящи образователни-интеграционни дейности на ученици и техните родители/настойници от маргинализираните гупи“  - Дейността цели да оценим личните нагласи и способности за учене, както и личните дефицити на меки умения за всеки участващ ученик в контекста на семейната му среда, за да се осигурят реципрочна индивидуална психологическа подкрепа в съчетание с участие в образователни дейности.  Експертен екип от психолози, педагози, юрист и социолог ще проведат проучване сред учениците и родителите с цел да се установят меките умения за учене, както и формирането на такива. Един психолог ще проведе индивидуални и групови срещи с ученици и родители, показали нужда от подкрепа по време на проучването, с което целим подобряване на мотивацията сред учениците за учене, по този начин ще успеем да отстраним и техните лични дефицити от меки умения.

Дейност 2:  „Създаване на форма за взаимодействие между учителите и родителите/настойниците на учениците от маргинализираните групи с фокус върху образователното им включване и интегриране“ – Тази дейност включва създаване на „Клуб на родителя“, който ще спомага осъществяване на заложените в проекта цели, а именно създаване на меки умения за учене сред учениците и мотивирането им. Тя осигурява равнопоставеност на страните, за изграждането на взаимно доверие, основава се на споделения интерес към „доброто на детето”. В създаването на клуба включваме родители/настойници, показали склонност към взаимодействие и организация в изпълнението на дейност 1.

Дейност 3:„Създаване на школи по интереси за насърчаване образователното включване и интегриране на ученици от маргинализирани групи в училищата партньор“ - Дейността акцентира на школите по интереси, за да дадем на учениците от маргинализирани групи „онова, което не могат да получат вкъщи” и така да насърчи мотивацията, да развие уменията им за участие във формалния образователен процес. Достъп до участие имат всички деца от учиищата партньори, с фокус върху онези, които отговарят на критериите на МОН за представители на маргинализирани групи. Учениците, получаващи психологическа подкрепа, се насочват към съответстващата им дейност с информираното съгласие на техните родители. Включването се осъществява с подаване на заявление по образец, предоставено от ръководителите на школи:

1.      Школа „Tik-tube” Включва 24 ученици, 2 групи, от начален и прогимназиален етап от ОУ „Св.П.Хилендарски”. Програмата за обучение развива свързаните с интереса им дигитални компетентности. Групите имат задачата да функционализират блог на проекта. Всеки от етапите на създаване ще има състезателен характер за участващите групи при критерии, върху видимите резултати в блога. Наградата е използването на структурата и съдържанието на групата, която спечели съответния етап. Школата поддържа създадения блог след приключването проекта. 

2.       Школа „Да се състезаваме” включва 2 групи от 12 ученици, прогимназиален и гимназиален етап, с интерес към спортно-физическите дейности: Школата подготвя и осъществява, в процеса на изпълнение на програмата си, състезателния цикъл „Десетобой за ученици” между групите от двете учебни заведения – класическата продължителност е 2 дни от състезания през 30 минути в пет дисциплини. Десетобоят включва десет от най-често ползваните в училищната програма спортни задачи и игри. Победителят получава за групата си „Купата”Победа”, а вторият и третият – сребърен и бронзов медал.

 

3.       Школа ”Любознателни творци” включва до 12 ученици в 1 група прогимназиален или гимназиален етап от ОбУ „Св.П.Хилендарски”. Участниците в групите се разделят на 3 екипа: 3.1.Проучват темата „Героите на моето семейство/род” - проучват семейната история за значим неин представител. 3.2. Учениците с интерес към визуалните изкуства работят визуалната инсталация „Силата на хората” – конкретното творческо решение трябва да бъде на учениците и техните ръководители, като се следва идеята инсталацията да покаже човешките добри примери на общността. Необходими са 1 интерактивна дъска и 1 мултимедия за работата на екипа. 3.3 Учениците с интерес към творческото писане обобщават в сборник от текстове проучванията на групата, имат свободата да изберат жанра и формата, и заглавието на сборника. Публикуват го в блога на проекта.

 

4.       Школа „Природолюбител” включва 2 групи от 12 ученици в начален и прогимназиален етап на ОбУ „Св.Паисий Хилендарски”, които осъществяват проучване, заснемане и публикуване в блога на проекта на слабо познати местни културни, природни или исторически забележителности, както и маршрутите до тях.

Ръководители:

 

Дейност 4 – с наименование „Да намерим  спътници за бъдещето“ - Всяка школа организира свое „Посещение за приятелство” при уговорения партньор. Планира се за 2 дни, за да може учениците да пътуват, да се настанят, да организират и изпълнят планираната програма и да доразвият необходимите формални и неформални връзки с връстниците от партньорската школа. Освен включените в школите ученици, в „Посещение за приятелство“ ще вземат участие и родителите от „Клуб на родителя“, както и ръководителите на школите за ученици.

 Проектът цели създаване на система от дейности, насърчаващи образователното включване и интеграция на ученици от маргинализирани групи, вкл. роми, с активното участие на техните родители/настойници като: развива методика и инструменти за разбиране на нагласите им, оказва необходимата психологическа подкрепа за ученици от маргинализирани групи за включване и интегриране в образователната система, създава формат за взаимодействие и изграждане на доверие между семейната среда (родители/настойници) и учителите при осъществяване на мерки и действия за образователно включване и интегриране на учениците от маргинализирани групи, както и развива система от форми за социално-емоционално учене, които да мотивират учениците от маргинализирани група да идват и остават в училище.

 Проектът е с обща продължителност от 20 месеца. Всички, които желаят детето им да вземе участие в дейностите на посочения проект, може да подадат своето заявление по образец в училището. 

Партньори по проекта са:

-          Община Симитли;

-           Сдружение „Коматиница“

-           Средно училище "Св.св.Кирил и Методий" - гр. Симитли.

 

ОбУ,,Св.П.Хилендарски'' се намира в с. Долно Осеново, община Симитли. Училището е основано през 1910 г., като начално, а от 1967 г. става основно.

Please publish modules in offcanvas position.