Петък, 16 Април 2021 13:13

Покана за партньорство по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г

 

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ “СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“– С. ДОЛНО ОСЕНОВО, ОБЩ.СИМИТЛИ, ОБЛ. БЛАГОЕВГРАД, e–mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ПОКАНА

 

Във връзка с подготовка и кандидатстване с проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. чрез подхода водено от общностите местно развитие по процедура BG05M2OP001-3.016 МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“ мярка 3.9ii „Интеграция чрез образование“ и съгласно т.11 и т. 12 от „Условията за кандидатстване с проектни предложения за предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. чрез подхода водено от общностите местно развитие“.

Обединено училище ,,Свети Паисий Хилендарски’’ село Долно Осеново отправя покана за партньорство към детски градини, училища, общините на територията на МИГ ,,Струма –Симитли, Кресна и Струмяни’’ и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) в обществена полза, съгласно Закона за юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност, допустими партньори по ОП НОИР и съгласно Стратегията за ВОМР на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“.

Основна цел на процедурата е да се повиши качеството на образователните услуги и да се подобри достъпа до образование на деца и ученици от различни маргинализирани групи (етническите малцинства, застрашени от социална изолация и бедност поради редица фактори и др.), в малките населени места и трудно достъпните райони на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“.

Специфичните цели на процедурата са:

1)      Повишаване на качеството и подобряване на достъпа до  предучилищното и училищното образование в малките населени места;

2)      Намаляване броя на не обхванатите от образователната система, на отпадащите от училище и на преждевременно напусналите училище;

3)      Увеличаване броя на интегрираните ученици, за които българският език не е майчин и в същото време да им бъде осигурена среда ориентирана към съхраняване на културната им идентичност, даваща възможност за изграждането им като пълноценни граждани, с успешна професионална, личностна, социална и творческа реализация.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд чрез приноса на ОПНОИР 2014 – 2020 г. за Водено от общностите местно развитие.

Процедурата е във връзка с изпълнението на Приоритетна ос 3 ,„Образователна среда за активно социално приобщаване“, Инвестиционен приоритет 9.ii „Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като например ромите” на ОПНОИР.

Проектите ще се изпълняват на територията на действие на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни” обхващаща цялата територия на общините Симитли, Кресна и Струмяни.

По настоящата процедура са допустими следните кандидати:

1)      Общините на територията на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“;

2)      Детски градини;

3)      Училища.

Партньорството е задължително условие за допустимост на проекта! Кандидатът трябва да има най-малко един партньор.

Допустими партньори по настоящата процедура са:

1)      Общините на територията на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“;

2)      Детски градини;

3)      Училища;

4)      Юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) в обществена полза, съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Допустими целеви групи по настоящата процедура са:

1)      Деца и ученици от маргинализирани[1] групи, включително роми;

2)      Родители/настойници от маргинализираните групи, включително роми.

С цел постигане на интеграционен ефект от проектните дейности, са допустими разходи за деца и техните родители/настойници, които не са представители на маргинализираните групи.

Дейностите, които ще получат подкрепа включват:

1. Дейности за подобряване на достъпа и повишаване на обхвата на децата от маргинализирани групи в системата на предучилищното образование (детски градини и училища, в които има подготвителни групи): 

- привличане и включване на допълнителни педагогически специалисти и помощник-учители за работа с деца от тези групи;

- допълнително обучение по български език за децата, за които българският език не е майчин; 

- взаимодействие с родители;

- допълнителна работа на педагогическите специалисти с деца от маргинализирани  групи (вкл. работа през летните месеци);

- подобряване на материално-битовите условия в образователните институции, включително съвременно ИКТ оборудване и електронни образователни продукти;

- осигуряване на транспорт и хранене, когато това не се финансира от държавния или общинския бюджет; 

- други дейности, включени в общински програми със сходен характер.

2. Дейности за подобряване на достъпа до училищно образование и намаляване на процента на учениците от маргинализирани групи, преждевременно напуснали системата: 

- допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности;

- привличане и включване  на допълнителни педагогически специалисти и помощник-учители за работа с ученици от тези групи;

- взаимодействие с родители;

- допълнителна работа на педагогическите специалисти с ученици от маргинализираните групи (вкл. за обхващането им в системата на образованието и за предотвратяване на преждевременното им напускане); 

- хранене в училищата,

- закупуване на учебни материали и пособия;

- подобряване на материално-битовите условия в училищата, включително  закупуване на ИКТ;

- други дейности, включени в общински програми със сходен характер.

3.Насърчаване общуването и съвместните изяви между деца/ученици от маргинализирани и не маргинализирани групи, обучаващи се в различни образователни институции на територията на населеното място чрез  допълнителни образователни услуги (вкл. през летните месеци).

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по  настоящата процедура е  977 915.00  лева общо за периода на Стратегията.

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ за проект: 50 000,00 лева. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект: 195 583,00 лева. Максималният интензитет на помощта е 100% от общата стойност на допустимите разходи. Не се изисква съфинансиране от стана на бенефициентите.

Краен срок за представяне на предложенията: 20.04.2021 г., 17:30 часа.

Подаването на проектно предложение по настоящата процедура се осъществява изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на  средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Кандидатите за партньори следва:

-           Да отговарят на изискванията за административен, технически и финансов капацитет, съгласно Методология за техническа и финансова оценка - Приложение 12 към „Условията за кандидатстване с проектни предложения за предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г. чрез подхода водено от общностите местно развитие“;

-           Да опишат опит в управление/изпълнение на подобни проекти и/или опит в изпълнение на дейности , сходни с допустимите дейности по процедура BG05M2OP001-3.016 МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“ мярка 3.9ii „Интеграция чрез образование“;

 

Кандидатите за партньори могат да подават заявления за интерес, в свободен текст, в което да посочат:

-           Наименование и описание на организацията;

-           Опит в изпълнение подобни дейности;

-           Идеи за цялостния проект;

 

Заявленията за интерес могат да се подават в счетоводството на Обединено училище ,,Св. Паисий Хилендарски’’- с. Долно Осеново или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , в срок до 20.04.2021 г. до 17,30 часа

 

Одобрените партньори ще бъдат поканени де се включат в разработването на проектното предложение и ще им бъде предложено да подпишат Споразумение за партньорство.

 

Пълния пакет на документи по процедурата  е публикуван на следните интернет сайтове: http://www.mig-struma.eu и https://eumis2020.government.bg .



[1] За целите на Мярка 3.9ii „Интеграция чрез образование“ в понятието „маргинализирана група“ ще се включват деца и ученици, които имат ограничен достъп до качествени образователни услуги, поради проблеми в социално-битовата им среда, ниския образователен статус на родителите им, етнокултурнитe им различия или териториалните особености на населеното място. Това води до риск от ранното им отпадане от образователната система и последваща социално-икономическа изолация.

ОбУ,,Св.П.Хилендарски'' се намира в с. Долно Осеново, община Симитли. Училището е основано през 1910 г., като начално, а от 1967 г. става основно.

Please publish modules in offcanvas position.